Нов тип въоръжени дронове могат да кръжат над жертвите си

Нов тип въоръжени дронове могат да кръжат над жертвите си

October 7, 2022 0 By Flying Reporter

Anduril, военната технологична компания създадена от основателя на Oculus, Палмър Лъки, представи първата си оръжейна система. Става дума за адаптация на нейния дрон Altius, която го превръща в летяща муниция, тип оръжие създадено да кръжи в определена зона преди да удари целта си във въздуха или на земята.

Anduril се фокусира върху разузнавателни цели включително чрез множество устройства, основно за охраняване на границите в САЩ. Освен това разработките в машинното обучение, които способстват зависването във въздух е потенциално притеснително.

Подобен тип амуниции са в разработка от 80-те години на миналия век, първоначално с цели за противовъздушна отбрана. В последните години обаче те стават все по-често използвани в различни конфликти. Съществува и въпросът дали този тип дронове могат да бъдат класифицирани като автономни оръжия.

Anduril не разкриват детайли как действа системата за таргетиране, но споделят, че Altius дроновете са автономни с един оператор, който може да управлява множество устройства. Те могат да извършват автономни координирани удари, да разпознават цели и да работят заедно. Не става ясно дали те могат самостоятелно да атакуват обекти.