Автоматизирана система за доставки с дронове спечели голямата награда на Hack TUES

Автоматизирана система за доставки с дронове спечели голямата награда на Hack TUES

October 13, 2020 0 By flying dutchman

Автоматизирана система за доставка на пратки с дронове спечели първа награда в шестия ученически хакатон Hack TUES 6 на Технологично училище „Електронни системи“ (ТУЕС) към Технически университет – София с фокус “Smart City”. Устройството  DRUN е създадено от отбор „FAnton“ – Ангел Пенчев, Симеон Георгиев, Боян Иванов, Богдан Миронов и Мирослав Мирчев от 12 клас, като чрез невронна мрежа дронът се навигира, така че да изпълни поръчката. Отборът получи и специалните награди на Experian Bulgaria и Kaufland IT Hub. Отличието бе връчено лично от ректора на Технически университет – София, проф. дн инж. Иван Кралов.

 

Втора награда в хакатона спечели отбор „789“ с проекта си Пейо преработено радио на около 60 години, използващо дигитални технологии. Неговите създатели са Илиана Генова, Стефан Антонов, Венелин Атанасов от 12 клас и Боряна Стефанова и Иваело Кръстев от 10 клас. Те получиха и специалната награда на TelebidPro.

 

Трета награда журито отреди на отбор „Нишки“ за проекта NotInfo, браузър разширение за Chrome, което следи дали съдържанието, което човек чете е фалшива информация или не. Разработено е от Анета Цветкова, Калин Дойчев, Костадин Костадинов и Евгени Димов от випуск 2020 на ТУЕС. 

 

Специалната награда за най-добър проект с вградена микрокомпютърна технология получи Smart Water Meter – съвременен водомер с дисплей, отчитащ моментното и месечното потребление на водата. Проектът е разработен от Александър Иванов, Иван Георгиев и Васил Колев от 9 клас, отбор „C–“. Наградата е осигурена от Комет Електроникс.

 

Заместник-кметът на София, д-р Дончо Барбалов връчи две специални награди от името на Асоциация за развитие на София – на отбор „Лек живот“ от 11 клас за проекта им Bus Locator (мобилно приложение, което помага на незрящите в градския транспорт), както и на отбор „Segmentation Fault“ за разработеното от тях мобилно приложение Walkly, което подтиква хората да се придвиждат пеша, вместо да използват автомобилите си.

За пръв път тази година се връчиха специални награди за „Най-добра презентация“ на отбор, за „Любим проект на публиката“ и за „Изгряващи звезди“ за най-добра разработка на ученици от 9 клас. Отборите „789“ и отбор „Нишки“ от ученици съответно от 10, 12 клас и випуск 2020 на ТУЕС, бяха отличени за най-добра презентация, отличието за любим проект отиде при отбор „Холдинга“ с разработката на учениците от 12 клас – Covid Tracker – мобилно приложение, което помага на хората да разберат дали са заразени преди да забележат симптоми. Изгряващите звезди, които спечелиха наградата за най-добър проект от 9 клас, са Симеон Йорданов, Мартин Божилов, Ясен Ангелов, Матей Захариев, Калоян Дойчинов от отбор „AyyMD Tech Tips“, с проекта си Techary, уеб платформа, която обединява всичко добро от всяка социална медия на едно място.

 

Първата за историята на хакатона награда „Най-добър ментор“ получиха Владимир Гаристов от ТУЕС, Марин Дацев от TelebidPro и Боян Георгиев от Experian. Самите те са ИТ специалисти, които посветиха много време и ентусиазъм, за да дават насоки на ученическите отбори в реализирането на идеите им. Отличието връчи Огнян Траянов, председател в управителния съвет на БАИТ, който награди менторите с ваучер за курс по киберсигурност.

 

Още 6 други проекта спечелиха специални награди в тазгодишното издание на най-големия български хакатон, организиран от ученици за ученици, Hack TUES. Състезанието се проведе в хибриден формат в първите два уикенда м. октомври. Отборите работеха по проектите си дистанционно, а финалът на състезанието и церемонията по награждаването се състояха в София Тех Парк при спазване на всички противоепидемични мерки. В хакатона участваха 125 ученици, възпитаници на ТУЕС, разпределени в 29 отбора. 30 ИТ професионалисти от различни компании, много от които възпитаници на училището, бяха ментори и членове на журито. Хакатонът се организира от екип от доброволци от 12 клас с подкрепата на Асоциацията на завършилите ТУЕС и ръководството на ТУЕС. 

 

Преобладаващата част от проектите, финалисти в Hack TUES 6, комбинират софтуерни, мрежови и хардуерни решения. Сред основните ползи от участието си в хакатона учениците посочват възможността да опознаят и тестват нови технологии, да работят с професионалисти като ментори, да се научат да работят в екип, да представят идеите си, както и да открият конкретни насоки за бъдещото си професионално развитие.

 

ТУЕС е носител на наградата на БАИТ за 2019 г. за специален принос към развитието на ИКТ сектора. Освен, че се изявяват в училищния хакатон, възпитаниците на  училището завоюват челните места в редица други състезания и конкурси: NASA’s International Space Apps Challenge, Младежката награда на БАИТ, Националното състезание по компютърни мрежи и др. Ученици от ТУЕС бяха избрани миналата година да представляват България в международен хакатон на ООН в САЩ. 

Отбори, отличени със специални награди в Hack TUES 6

 

  • Проектът на отбор „Лек живот“ от 11 клас – Bus Locator спечели също специалната награда на TelebidPro и Progress. Той представлява мобилно приложение, което помага на незрящите в градския транспорт.
  • Специалната награда на SAP получиха отбор „Someone has to be last“ от 9 клас с проект за виртуално изобразяване на високотехнологичен дом.
  • Отбор „По жицата у Вили“ от 11 клас бяха отличени от VMware Bulgaria и Creative Assembly Sofia за проекта си ChaingeVote – система за електронно гласуване на базата на Blockchain технология.
  • Отбор „CyberWave“ от 11 клас получи специалната награда на Astea Solutions. Проектът им CovidNews представлява уеб платформа, която дава информация за Covid-19 в България.
  • Проектът на отбор „Пържени картофи със сирене“ от 10 клас за проект SISC – „смарт“ охранителна камера получи наградата на DevriX. 
  • Проектът „Светофар!“ – Smart City игра, в която трябва да се менажира трафика в града, на отбор „Име на отбора“ от 9 клас беше отличен със специалната награда на Dopamine и Creative Assembly Sofia.
  • Отбор „TheyGlowInTheDark“ с проекта си Exogen Breach беше отличен със специалната награда на Ubisoft Sofia. Проектът представлява игра, в която играчът е нашественик – коронавирус в затвор – тялото на човека.  

 

Сред отличените проекти в Hack TUES през миналите години са вградено устройство с камера и изкуствен интелект в помощ на незрящите хора, платформа за решаване на геометрични задачи, система за проследяване на автентичността на продукти в търговската мрежа, приложение за резюмиране на текст, използващо невронни мрежи, бот, селектиращ статии според интереса на потребителите, 2D симулация на генетичен алгоритъм. Високи оценки от журито, съставено от ИТ професионалисти в изданията на хакатона, получиха и проектите: система за отдалечено управление на устройства в дома или офиса през мобилен телефон, рисуващ робот, приложение за рисуване с движения на ръката пред камера, програма, която табулира изсвирена мелодия, мобилни игри и други.