Учени създадоха система за ехолокация за малки дронове

Учени създадоха система за ехолокация за малки дронове

February 6, 2023 0 By Flying Reporter

Учени от Университета на Торонто са получили вдъхновение от прилепите и други животно за това как те разчитат на ехолокация. Така те са създали метод даващ възможност на малки роботи възможността да могат сами да намират маршрути, без скъп хардуер и големи компоненти.

Според PopSci екипът е използвал само звуково оборудване в малък дрон, който може да се събере в дланта на ръката. Системата работи като ехолокация, издавайки звук в различни честоти, а след това микрофонът разчита отразените от различните повърхности сигнали. Това е благодарение на специално разработен алгоритъм, който може да създаде карта на дадено помещение.

В публикация в IEEE Robotics and Automation Letters учените споделят, че съществуващите подобни решения разчитат на хардуерно оборудване, което не може да бъде пригодено към миниатюрни роботи. Новият метод работи в реално време и не изисква предварително калибирране или обучение.

Евентуално приложение на подобни машини е в сферата на търсенето на изпаднали в беда хора в местности, които са трудно достъпни. По време на тестовете е станало ясно, че техниката не е толкова точна, колкото тези при по-сложните системи, но предстои подобряването ѝ.