Дронове могат да доставят 5G покритие в зони на бедствия

Дронове могат да доставят 5G покритие в зони на бедствия

June 3, 2022 0 By Flying Reporter

AT&T обновява дроновете си, които са предназначени за зони на бедствия за предоставяне на 5G покритие. Това означава, че хората в тези зони ще могат да използват телефона си и да изтеглят данни свързани с евакуация при срив на стандартните мрежи.

През изминалите години за тези цели се използват специализирани камиони (COW), като в последствие се използват и летящи COW решения. AT&T е започнала тестова 5G оборудвани устройства, които предоставят свързаност на повече потребители спрямо 4G.

Тестовете се провеждат в отдалечени части на Мисури, далече от активни мрежи. Предвижда се решението да е готово за въвеждане след около месец, като за препредаване на сигнала ще се заложи на камиони.

С климатичните промени ще сме свидетели на все повече екстремни състояния, включително пожари, наводнения и урагани. Наличието на резервно решение за достъп до информация ще може да спаси много хора.

В първия си тест AT&T е успяла да покрие с мрежови обхват около 10 квадратни мили с дрон летящ на височина около 90 метра. Дронът се свързва със сателит и осигурява скорости на изтегляне 46Mbps и качване 71Mbps.