Автоматизирани дронове в помощ на земеделските стопани против птици

Автоматизирани дронове в помощ на земеделските стопани против птици

June 3, 2022 0 By Flying Reporter

В бъдеще ще е възможно засичането на птици, които се хранят с грозде в лозов масив и изпращането на дронове, които да ги изгонят. След това те ще се завръщат в базата си и отново да са в готовност, без човешка намеса.

Екип от Университета на щата Вашингтон е разработил такава система, като е публикувал детайлите в журнала Computer and Electronics in Agriculture. Системата е създадена да включва автоматизирани дронове, които да патрулират денонощно.

Стопаните на лозови масиви нямат надеждно и достъпно решение срещу птиците, които понякога унищожават големи количества грозде. Научният екип е провел два отделни тества: засичане на птиците и автоматично пускане на дроновете.

През изминалите години е разработена система от камери, която открива птиците и може да ги преброи. След това са приспособени малки дронове за тестови полети, като първоначално са използвани симулирани птици.

Очаква се да изминат поне няколко години преди решението да бъде въведено в употреба от крайни клиенти. Основното предизвикателство е пригаждането му за по-обширни зони. Засега птиците биват изплашвани от движенията и звуците на дроновете.

Ще е възможно обаче и дегизирането им като хищни птици. Тестове показват, че интегрирането на подобни решения може да намали с около 50% загубите.