Дрон картографира паметник от 15-ти век „в риск“ с изумителни детайли

Дрон картографира паметник от 15-ти век „в риск“ с изумителни детайли

February 8, 2022 0 By flying dutchman

Кулата Бондгейт в Нортъмбърланд, Обединеното кралство, е паметник от 15-ти век, който е застрашен от срутване и като такъв се намира в регистъра на „Историческото наследство на Англия в риск“. Като част от усилията за опазване, историческата порта наскоро беше картографирана с помощта на дрон и резултатите са толкова невероятни, че трябва да ги видите сами.

 

Въздушното проучване беше проведено за по-малко от ден, изисквайки само два полета и без инсталиране на конструкция на скеле – а по този начин се спестиха време и пари. Three Sixty Group проведе проучването от името на Northumberland Estates, пазителите на кулата. Базираният в Обединеното кралство доставчик на дронове Heliguy предостави на геодезистите фотограметрична камера DJI M300 RTK и Zenmuse P1 за мисията за картографиране.

 

Изображението по-горе показва колко подробно е цифровото представяне в сравнение с неговия аналог в реалния живот (вляво).

 

Както Heliguy посочва в публикация в блог, описваща подробно проекта, камерата DJI P1 е невероятно допълнение към пазара на дронове. Неговият 45-мегапикселов сензор за пълен кадър събира данни с висока разделителна способност и повишава ефективността на картографиране, като улавя повече данни във всеки кадър.

 

Качеството на камерата DJI P1 помогна за изграждането на 3D модел, който граничи със заснемане на реалността – изключително полезно за инспекторите, извършващи анализ от разстояние. Това е видът качество, което е необходимо, за да се гарантира, че цифров модел е полезен за инспекция отблизо.

 

Експертите вече ще използват 3D модела за извършване на проверки, базирани на състоянието, и за оформяне на програма за поддръжка и ремонт. Той също така ще служи като ценен актив за документация на наследството.