Важни неща, които трябва да знаем за Токио 2020

 Важни неща, които трябва да знаем за Токио 2020

July 23, 2021 0 By flying dutchman

 

 

От юли месец спортният свят ще стане част от Летните олимпийски игри и Параолимпийските игри в Токио. Очаква се 600 000 чуждестранни посетители да се стекат към японската столица и околните региони, а игрите – каквито са на всеки четири години – да бъдат тест за издръжливост на планирането и логистиката както за организаторите, така и за присъстващите по време на пандемия.

Ето и важна информация, която ще бъде интересна за всички зрители и потенциални посетители.

Повече за Токио 2020

Олимпийските игри тази година ще стартират официално с церемонията по откриването в Токио на 24 юли, като предварителните мачове по софтбол и футбол започват на 22 юли и ще продължат до 9 август.

Игрите ще се проведат в девет префектури, като по-голямата част ще бъдат в две области на Токио: Зоната на наследството, използваща обновени сгради от Олимпийските игри през 1964 г., и зоната на Токио Бей, предназначена да служи като „модел за иновативно градско развитие“.

Местата извън Токио включват Сапоро Доме на северния остров Хокайдо (домакин на футбола) и бейзболния стадион Фукушима Азума.

Кои са новите спортове?

Пет нови спорта ще бъдат добавени към олимпийския състав: скейтборд, спортно катерене, сърфиране и, подходящо за Япония, бейзбол и софтбол и карате, обясняват от от Palms Bet. Съществуващите спортове, като каране на кану, каяк, бокс и фехтовка, също ще бъдат ребалансирани с добавени допълнителни събития, главно с цел по-голямо равенство между половете.

Как можете да си купите билети за олимпийските игри? Дали е твърде късно?

Първият кръг на продажба на билети за Олимпийските игри в Токио беше ограничен от лотарийната система за жители на Япония и беше затворен на 28 май. Параолимпийските билети също бяха раздадени на лотариен принцип.

30% от приблизително 7,8 милиона билети са заделени за чуждестранни посетители, продадени от оторизирани дистрибутори на билети. На този етап вече едва ли е възможно човек да си намери билети, освен ако някой друг не бъде възпрепятстван и не се откаже в последния момент.

Организационният комитет на Олимпийските игри в Токио ще бъде домакин и на онлайн сайт за препродажба, който работи от пролетта, като цените на билетите са ограничени до първоначалната номинална стойност. Достъпна както за чуждестранни посетители, така и за японски жители, официалната услуга за препродажба може да осигури облекчение за тези, които са изключени от първоначалните кръгове за продажба на билети.

Разходи и застраховка

Според оценка на университета „Кансай“, разходите за отлагането на Олимпийските игри 2020 с една година ще бъдат 640,8 милиарда йени (5,8 милиарда щатски долара), като се вземат предвид разходите за поддръжка на неизползваните съоръжения.

Пълна отмяна би струвала на Япония 4,52 трилиона йени (41,5 милиарда щатски долара) въз основа на оперативни разходи и загуба на туристическа дейност.

Игрите в Токио са защитени от търговския застрахователен пазар Lloyd’s в Лондон, както и от световните презастрахователи Munich Re и Swiss Re.

Международният олимпийски комитет (МОК) сключва около 800 милиона долара застраховка за всяка лятна олимпиада, като общият размер на застрахованите загуби за игрите през 2020 г. вероятно ще бъде над 2 милиарда долара. Прекъсването, причинено от отлагането на игрите, се покрива от застрахователната полица.

Подготовка

Организационният комитет в Токио първоначално беше оглавяван от бившия японски министър-председател Йоширо Мори, но той подаде оставка през февруари 2021 г. поради реакция след сексистки коментари за жените. За негов наследник беше избран Сейко Хашимото. Тамайо Марукава, министър на олимпийските и параолимпийските игри в Токио, ръководи подготовката от името на японското правителство.

Правителството на столицата в Токио отдели фонд от 400 милиарда йени (повече от 3,67 милиарда щатски долара) за покриване на разходите за домакинство на игрите.

Излъчване

В Европа това ще бъдат първите Летни олимпийски игри по изключителната общоевропейска сделка на МОК за правата с Eurosport, започнала през зимните олимпийски игри през 2018 г. и сключена по договор до 2024 г. Правата за летните олимпийски игри през 2020 г. обхващат почти цяла Европа.