Щатската полиция използва дронове, за да гарантира сигурността на гражданите

Щатската полиция използва дронове, за да гарантира сигурността на гражданите

December 11, 2018 0 By flying dutchman

Полицията в Ню Йорк обяви, че въвежда в  арсенала от разрешени за употреба оръжия така модерните напоследък дронове, които досега се използваха само от военните. Очаква се с дронове да бъдат оборудвани повече от 900 полицейски, противопожарни и аварийни екипи в страната.

Полицията ще има на разположение 11 квадрокоптера: DJI Mavic Pro – за провеждане на тактически операции, една двойка DJI Matrice 210 RTK – за 3D картографиране на даден район при заложнически ситуации и спасяване на пострадали и 1 DJI Inspire – за обучаване на оператори на дронове.

В момента 29 специалисти от техническия отдел се обучават в управлението на дроновете, след което ще приложат наученото и при обучението на колегите си.

От полицията побързаха да успокоят гражданите, че дроновете няма да бъдат използвани при рутинни патрули или обезвреждане на движещи се обекти, при претърсвания или срещу заподозрени лица.

Комисарят на полицията Джеймс О Нийл заяви, че полицията се старае да е винаги в крак с новите тенденции в технологичното развитие и се гордее, че неговия участък е удостоен с тази чест.

Въпреки заложените ограничения, с разрешението на главния секретар дроновете могат да бъдат използвани в извънредни ситуации.

Защитници на гражданските права и свобода се опитаха да се срещнат с представители на полицията, за да поискат обяснение как ще се използват тези нови придобивки, но им беше отказана среща.

Програмата за безпилотни самолети в Ню Йорк е част от партньорството с DJI и Axon, която цели до лятото на следващата година да подсигури все повече полицейски управления с дронове в борбата с престъпността.