Нова работна група ще създава нормативна уредба за използването на дронове у нас

Нова работна група ще създава нормативна уредба за използването на дронове у нас

July 17, 2018 0 By flying dutchman

Новосъздадена работна група ще изготви предложение за нормативна уредба за използването на дронове на територията на България, информира технологичният сайт PixelMedia.bg.

Това става ясно от Заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, на министъра на вътрешните работи Валентин Радев и министъра на отбраната Красимир Каракачанов.

Членове на новата работна група са: Любомир Петров – Главна дирекция “Гражданска въздухоплавателна администрация”, Асен Станоев – Държавно предприятие “Ръководство на въздушното движение”, редица представители на военно-въздушните сили и други ведомства, доц.-д-р-инж. Пламен Петров – Технически университет София, д-р Димо Зафиров – Институт за космически изследвания и технологии, Александра Цветкова – управляващ директор на фондация Либре и др.

Според Заповедта те следва да се запознаят с документите за използване на безпилотни летателни апарати на Европейската агенция по авиационна безопасност (ЕААБ), след което да представят за утвърждаване проект на нормативна уредба за употребата на дронове у нас.

При необходимост документът предвижда да бъдат привлечени към работната група експерти от други държавни, общински и неправителствени организации, както и представители на частния сектор.

В момента у нас няма специфична нормативна уредба, регулираща летящите дронове и важат общите въздухоплавателни регулации.