В Дания разработиха преносимо устройство, заглушаващо дронове

В Дания разработиха преносимо устройство, заглушаващо дронове

July 4, 2018 0 By flying dutchman

Преносим “заглушител” за дронове, Pitbull, изобретиха в Дания. Устройството е направено в малка пластмасова кутия и има бутон за захранване и селектор на режими. Основната му функция е да предпазва войниците от вражески безпилотни летателни апарати.

Джаджата се характеризира с компактни размери и висока ефективност. Тя тежи по-малко от килограм и е с тегло от 775 грама. В режим на готовност може да работи 20 часа, а в режим на действие – два часа.

Pitbull излъчва вълни от радиосигнали на честоти 2.4-2.5 и 5.2-5.8 гигахерца и поразява дронове на разстояние до един километър. Сигналите са така устроени, че да заглушават дистанционното управление на вражеския дрон, без да пречат на системата за радио комуникации на войника.

Към днешна дата голям брой компании от целия свят обявиха разработването на различни системи за борба с дроновете-нарушители. Повечето от тези системи работят на принципа на радиосмущения на честотата, при която се поддържа връзката между дроните и пулта на оператора. Освен това, много такива устройства са направени под формата на пушки или са стационарни.

Pitbull обаче е предназначен да се носи от войници в продължение на часове и може да се активира автоматично, когато засече контролните или видеосигналите на приближаващ дрон.

Вижте повече във видеото: